2010. április 16., péntek

Keresd ugyanazt a képet

Ezzel a címmel találtam a Jócsontblogon egy játékot. Azonnal megtetszett, de mivel ott 5 korong szerepel, hamar rájöttem, hogy az egy 3,5 évesnek sok egy ilyen játékban. Elkészítettem hát 3 koronggal.


A játék lényege, hogy akárhogy fordítjuk a korongokat, mindig csak egy kép van rajta mind a három korongon. Ezt egyszerű kombinatórikával ki lehet számolna, márha valaki nem sunnyogta el annak idején ezt a tantárgyat.
Szóval, én egy másik utat választottam. Leírtam egy papírra az összes variációt, és mindegyik mellé tettem egy jelet. Aztán ennek megfelelően megrajzoltam egy minta papíron, hogy melyik jel melyik korong melyik oldalára kerül. Érthető nem? :)


Hozzávalók:
  • karton, legalább 230 g-os, de az sem baj, ha erősebb
  • kör alakú sablonok - nálam két fedő volt az
  • filc
  • kis képek kinyomtatva, esetleg matrica
  • lamináló gép, vagy átlátszó öntapadós fólia
  • olló
  • ragasztó

Elkészítés menete:
  1. Először megrajzoltam a nagyobb kört, majd beleillesztettem a kisebbet. Ezután az ablakhoz tettem a papírt, és a másik oldalához igazítottam a kisebb kört, hogy az passzoljon. Utána itt is körberajzoltam, majd a papírt az ablakon tartva szabad kézzel megrajzoltam a külső kört is. Ez nem baj, ha nem olyan pontos, mert úgyis a másik oldalán lévő rajz szerint vágom ki, és nem fog látszani, ha nem pontos.
    Végül szintén az ablakon tartva a papírt kiigazítottam a belső kört, ahol elcsúszott, hogy pontosan fedje egymást a két oldal kerete.
  2. Ezután minta szerint - erről később - felragasztottam a kis rajzokat egy ici-pici ragasztóval, hogy lamináláskor nem mozduljanak el.
    A képekhez ismét a Meixner könyvet használtam, amiről már írtam itt és itt is. Kiválasztottam (jelen esetben) 8 képet, amelyekből 3-3 darabot nyomtattam, és még 6 képet, amelyekből csak 2-2 darabot nyomtattam.
    Három korong esetében csak 4-4 kép kerül egy oldalra. Ezt egy kicsit könnyűnek találtam így, ezért tettem minden oldalra 2-2 kakukktojás képet is. Így összesen 6 kép került minden oldalra.
  3. Öntapadós fóliával lamináltam a korongok mindkét oldalát, majd kivágtam őket.

A korongok a következőképpen néznek ki:
  • A1 korong - x x x x - plusz két valami
  • A2 korong - x x x x - plusz két valami
  • B1 korong - x x x x - plusz két valami
  • B2 korong - x x x x - plusz két valami
  • C1 korong - x x x x - plusz két valami
  • C2 korong - x x x x - plusz két valami

Elkészítettem az 5 korongos játék mintáját is, ha valaki kéri szívesen átküldöm. Azon egy oldalon 16-16 kép van.

Mi úgy játszottuk, hogy aki előbb megtalálta a három egyforma képet, az kap(ott volna egy korongot az iskolai piros-kék korongok közül, de nem találtam őket) egy pálcikát az iskolai színes pálcikák közül. Ha valakinek nem világos miről beszélek - ami így visszaolvasva nem lenne csoda -, itt megnézheti őket.
Nagyon vicces volt így játszani, mert mindig húzhatott a pálcikák közül, és volt, hogy nem csak egyet húzott, volt, hogy kiestek a kezéből a pálcikák és lehetett harcolni a leesett pálcikákért, és volt, hogy rossz képet kezdett el mutatni, és akkor én a harmadik korongnál fityiszt mutattam. Talán ez volt a legviccesebb.

A lényeg, hogy kb. 1 órán keresztül játszottunk vele, és be kell látnom, még így három koronggal sem olyan könnyű játék ez! :)


Jó szórakozást kívánok!
Gabriella

2 megjegyzés:

  1. Gabi, köszi a mintát. Most már tényleg könnyű elkészíteni :)

    VálaszTörlés
  2. szia
    köszi , hogy elkészitetted az egyszerübb változatot! Ez eszembe sem jutott, pedig az én 4 évesemnek is sok lenne az a sokképes-sokkorong.
    köszi hogy leirtad a variációkat!!
    jó a blogod, mindig lesem van -e már vmi új...

    VálaszTörlés