2010. január 5., kedd

Újrahasznosítás

Az egyik vesszőparipám a téma.

Papír félék
  1. Ugye, nem dobtad ki még a tavalyi naptáradat? Ha nem két oldalas volt, a hátoldalából kiváló jegyzetpapírt lehet készíteni, csak fel kell darabolni.
  2. Amikor visszamentem dolgozni - arra a kis időre - láttam milyen sok papírt (is) pazarol a cégünk. Igyekeztem megmenteni belőle. Van is itthon egy nagy dobozzal. Ezeket folyamatosan beviszem majd az oviba, rajzolni tökéletesek.
  3. Aztán a költözéskor előkerült az a rengeteg sok boríték, amiben a mindenféle csekkel jönnek. Kiválogattam melyek azok amiknek a külső vagy belső oldala még használható. Azokat kettévágtam, az ablakos részt levágtam így kisebb és nagyobb jegyzetpapírjaim lettek.
    Vannak olyan borítékok is amelyeknek mintás a belsejük. Azokat is külön tettem, mert elég szép minta van bennük, tuti hasznát vesszük még a gyerekkel! :)
  4. Ha porcelánt vásárolok, akkor a selyempapírt, amibe csomagolják - hogy épségben haza tudja hozni az ember -, mindig elteszem ablakpucoláshoz
  5. A cipős dobozok is rendre újrahasznosításra kerülnek. Legtöbbször a gyerekszobában a mindenféle kis kacatok tárolására.
  6. Műzlis, gabonapelyhes dobozok sem végezhetik nálunk a kukában. Azokra szoktunk olyan játékokat készíteni, amihez karton kell.

Műanyag félék
  1. A vizes flakonokat szelektíven gyűjtjük. A legjobb móka, amikor a kisfiam a gyűjtő tetején állva bedobálja őket. Tudom, lehetnénk zöldebbek is, és ihatnánk csapvizet - nálunk színtiszta vízkő folyik a csapból -, vagy szereltethetnénk tisztítót, de ehhez előbb konyhabútor kellene.
  2. A flakonok kupakjait a férjem cégénél gyűjtik, így azok külön mennek.
  3. Nylon zacskót már nagyon-nagyon régóta nem kérek szinte sehol főleg, ha csak 1-2 darabot vásárolok.
  4. Amennyire lehet kerülöm a műanyagok vásárlását, az egyszer használatosakét pedig teljesen.

Újratölthető félék
  1. Tollat, grafit ceruzát szinte csak újra tölthetőt veszünk. Bár én emlékszem, gyerek koromban volt egy négy színű töltőceruza készletem, amihez csak Csehszlovákiából - akkor még - lehetett színes belet szerezni. Még ma is megvan belőle a kék és a piros ház.
  2. Elemet vagy elemes készülékből már csak olyat vásárolunk, ami újra tölthető. A nagyszülőknél még meglévő eldobhatós készletet a kisfiammal az oviban lévő gyűjtőbe visszük, hogy Ő már ezt is így tanulja.

Ruhák és textil félék
  1. A férjem és néhány különleges esemény kivételével ruhákat csak turkálóból válogatunk. A kisfiamnak csak olyan új ruhái vannak, amiket ajándékba kapott, és néhány játszó nadrág, mert azt szinte alig lehet kifogni turiban, úgy elnyűvik a gyerekek.
  2. Gyerekruhát még kölcsön kérni és adni is szoktunk. A kisfiamnak 6 hónapos koráig összesen egy darab új rugdalózója volt, amiben hazahoztuk, és azt is csak azért vettük, hogy bekereteztessük és kiakasszuk a falra, milyen kicsi volt. Most pedig vándorolnak tovább a ruhák.
  3. A függönyöket a szüleimtől kaptuk - használtan, csak újra kellett méretezni -, de a sötétítők szintén a turiból lesznek.
  4. Ágyneműt szintén onnan vásárolok. Bár igen jelentős méretű stafírunggal rendelkez(t)em, így arra nem nagyon kell költenünk.
  5. Mondjuk, én sem vagyok szent, mert fehérneműt és törölközőt soha nem vennék turiból! :)

Halmozódó félék
  1. A konyha igen veszélyes hely, főleg ha az ember csak ritkábban fordul meg benne rendeltetésszerű használat céljából.
    Mi halmozódhat a konyhában: fűszerek, instant levesek, puding porok, teák, sütőpor, vaníliás cukor, különféle tészták.
    Ha olthatatlan vágyat érzel, hogy kipróbálj valami különlegeset, valami újat, akkor a lehető legkisebb kiszerelést válaszd. Ha ez is sok, és tuti, hogy nem fogod egyhamar újra használni, akkor add tovább valakinek, akiről tudod, hogy elhasználja.
  2. A fürdőszoba a másik kritikus hely, különös tekintettel a kozmetikumokra.
    Új kozmetikumot csak akkor vegyél, ha már az előző tényleg a végét járja. Nem kell, hogy hegyekben álljanak a félig használt krémek, testápolók, tus- és habfürdők, samponok vagy hajbalzsamok. Én ezeket úgy szoktam, hogy felírom a bevásárló listára, amikor felbontom az otthon lévő újat. Mire eljutok a vásárlásig, addigra kb. a fele elfogy. Így az sem fordulhat elő, hogy több van egyszerre felbontva, de az sem, hogy ott állsz vizes hajjal sampon nélkül! :)
  3. De nincs ám szükséged a panton skála minden színében játszó dekor kozmetikumra sem.
    Légy őszinte, mennyit használsz belőle valójában? Na, ugye! A többit gyűjts össze, és ajándékozd el. Vidd el a barátnőidnek, hagy válogassanak kedvükre. Tudom, hogy drága mulatság volt mindezt összegyűjteni, de idővel kidobálni sokkal fájdalmasabb lesz.
  4. Az íróasztal. Nézz körül rajta. Mennyi toll, papír, post-it, radír, füzet és még ki tudja mi hever rajta. Tuti, a fele is elég lenne!
Nézz körül otthon, mi az amire nincs, vagy nem lett volna szükséged, és legközelebb, ha belefutsz, jusson eszedbe, hogy ez NEM KELL! Határozd el, hogy most egy darabig nem vásárolsz ilyesmit. Ha mégis meglátsz valamit, nézd meg az árát, és dobd be egy perselybe. Magad is meg fogsz lepődni, hogy hó végére - netán év végére, ha addig kibírod - mennyi pénz gyűlik össze.


Jó szórakozást kívánok!
Gabriella

3 megjegyzés:

  1. ...és ha van olyan textiled, amit végkép nem tudsz mire használni, és viselésre sem alkalmas már, küld el a retextilnek. vagy látogasd meg őket, és tanuld meg hogy hasznosítják újra... :o)))

    http://retextil.shp.hu/hpc/web.php?a=retextil&o=H87v9Tyg66

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tud valaki ajánlani hasonló kezdeményezést, ahol látszólag semmire sem jó textileket gyűjtenek? Sajnos a fenti link már nem él.

      Törlés
  2. Köszönöm a tippet, megnézem, sőt, az is lehet, hogy nem egyedül.
    Egyébként a már kinőtt vagy nem tetsző felnőtt ruhákat a ruhagyűjtőkbe visszük, vagy a templomba. Ott szoktak neki örülni.
    G.

    VálaszTörlés