2009. december 14., hétfő

Karácsonyfadísz só-liszt gyurmából

Itt már írtam egy só-liszt gyurma receptet, de az a gyurma igazi gyurmázásra való. Amit most ajánlok, az sokkal inkább maradandó dolgok alkotására alkalmas.

Hozzávalók:
  • 4 rész liszt
  • 1 rész só
  • 1,5 rész forró víz
Elkészítés:
  1. A lisztet és a sót egy edénybe öntjük, kicsit összekeverjük.
  2. A forró vízből öntünk hozzá. Nem szükséges forrásban lévő víz, csak jó meleg legyen. És nem kell megijedni, mire összekeveredik a többi hozzávalóval már nem is lesz forró. Ha bizonytalanok vagyunk érdemes nem egyszerre hozzáadni a vizet.
  3. Ha túl híg vagy túl kemény lett a gyurma, további lisztet vagy vizet adhatunk hozzá.
  4. 10 percig dagasztjuk, kinyújtjuk kb. fél centi vastagra. Vastagabbra nem érdemes hagyni, mert nehéz lesz a fán.
  5. Kiszaggatjuk a kívánt formára, és egy szívószállal elkészítjük a felakasztáshoz szükséges lyukakat. Ha nincs karácsonyi mintás süti szaggató, akkor egy kemény karton is jó formának. Azt késsel körbe lehet vágni.
  6. 200 fokon előmelegített sütőben kb. 20 percig szárítjuk a sütő felső rácsain. Melegen még lehet, hogy kicsit puhának fog tűnni, de ha kihűl jó kemény lesz.
  7. Miután kihűltek kezdődhet a festés, díszítés!

Jó szórakozást kívánok!
Gabriella

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése