2010. szeptember 13., hétfő

Zoknizás

Létezik ilyen társas játék, sőt, annak idején még én is nyomtattam belőle. Csíkos zoknikat kell összepárosítani. Igen festékpazarló vállalkozás volt, és azóta sem játszottunk vele egyszer sem.

Hogy miért is nem? Mert időközben rájöttem, hogy ez egy felesleges játék-készítés volt, hiszen legalább 50 pár - és ki tudja mennyi pár nélküli - zokni van a családban, amiket ráadásul hétről-hétre ki is kell mosni, szárítani, párosítani, helyükre pakolni....

Összekötöttem hát a kellemest a hasznossal, és kb. fél éve bevezettem egy újabb gyerek munka pontot, a "zoknizást"

A zoknizás lényege, hogy a zokniknak el kell jutniuk a mosógéptől a fiókokig. Természetesen minden zokninak a megfelelő fiókba. Ez egy többlépcsős folyamat.
  1. A zoknikat mosás után ki kell teregetni, és rögzíteni kell csipesszel. (monotonitás tűrés, finom motoros mozgás fejlesztés)
  2. A megszáradt zoknikat le kell szedni a szárítóról, a csipeszeket vissza kell tenni a helyükre.
  3. A leszedett zoknikat össze kell párosítani, és kisimítva az ágyra kell fektetni. A gombócozás egyelőre még az én feladatom, de hamarosan azt is lepasszolom majd.
  4. Az összegombócozott zoknikat el kell vinni a megfelelő fiókokba.

Többször megkaptam már, hogy "Anya, ez olyan unalmas!", de ilyenkor mindig elmondom, hogy nekem is az, és bizony lesz még az életben számtalan dolog, amit meg kell csinálni akkor is, ha nem akarjuk. Aztán pedig hozzáteszem, hogy ha segít, akkor gyorsabban végzünk, és akkor több időnk marad a játékra. Ez általában be szokott jönni. :)


Jó házimunkát kívánok!
Gabriella

3 megjegyzés:

  1. :-)
    Ez a játék nálunk is van! :-)

    VálaszTörlés
  2. Nálunk dömperben szállítja a fiókjáig a saját zoknijait, és alsó gatyóit. Szintén ő csipteti fel-le. Már amikor van kedve... :)

    VálaszTörlés
  3. Nálunk is nagyon esetleges, hogy van-e kedvük hozzá, de azért szokták szeretni.. :D A csipeszelést kihagyom, mert abból csak nagyobb káosz lenne, és egy napon át szedhetném a lakásban szétszóródott csipeszeket..

    Amikor kisebbek voltak, a gombócolt zoknikat eldobáltam a lakásban (hülyeanya, tudom.. :D), és nekik kellett megtalálniuk.. Ha az összes benne volt a lavórban, a gyerek is belemászott, és űrhajóztunk egyet a lakásban, jó ksi izommunka a gyerekkel reptetni lavórt, de odarepültünk az összes zoknis fiókhoz és a megfelelőeket be lehetett dobálni Apáéba, Anyáéba, stb..

    Ugyanígy, ha adogatták teregetéskor a ruhákat, annak is űrhajózás volt a jutalma. :)

    VálaszTörlés