2010. április 24., szombat

Székek

Van egy kis műanyag játékunk, amelyben 18 db szék van, három színben, és 6 alakban. Ezzel játszottunk a héten. A cél, hogy minél magasabb tornyot építsünk a székekből. Nekem nem sikerült, de Pumpuseknek igen.


Építés után "Gongoltam" játékot játszottunk vele. Azért alkalmas rá a játék, mert színenként nincs két egyforma szék. Szépen le lehet írni, hogy melyikre gondolunk.
Pl. Gondoltam egy székre, amelyik sárga. Gondoltam egy sárga székre, aminek az ülőkéjén két lyuk van. Gondoltam egy sárga székre, aminek az ülőkéjén két lyuk van, a háttámláján szintén két lyuk van. Gondoltam egy sárga székre, aminek az ülőkéjén és a háttámláján is két lyuk van, és a háttámlája le van kerekítve.
Minden mondat után kiválasztottuk a mondatban leírtaknak megfelelő székeket. Két játék után már Ő gondolt egy székre, és nekem kellett kiválasztanom. Bámulatosan elsajátította az általam használt fogalmakat - nyelvtanulásra is alkalmas.

Miután jól kigondoltuk magunkat, mátrixosat játszottunk. Most először, így egy kicsit segíteni kellett az elején, de aztán nagyon belejött. Csak szorosan egymás mellé akarta tenni a székeket a sorokban! :)
Kiraktam egymás alá a sárga székeket, és a legfelső sorban kiraktam az ugyan olyan alakú kék és piros széket is. A feladat az volt, hogy az azonos alakú székeket a megfelelő szín alá tegye vagy fordítva, attól függően, ő mit nézett előbb. Ha valaki könnyíteni szeretne a játékon, akkor az oszlopokat vagy sorokat - vagy mindkettőt - érdemes elválasztani egy zseníliadróttal, vagy fonallal, hogy még egyértelműbb legyen a feladat.

Délután Pumpusek mindenről beszámolt a férjemnek, aki a gondoltam játékot még tovább fejlesztette. Lerajzolta az egyik széket a mágnestáblára, a színét pedig valamihez hasonlította.
Pl. a színe pedig olyan, mint a gumicsizmád, vagy a színe pedig olyan, mint a nadrágod.
Többnyire azok a dolgok jöttek be a legjobban a szín meghatározásakor, amiket éppen nem látott. :)

A játék maga kb. 500 Ft között van, tehát nem nagy beruházás, és igen jól lehet vele játszani.


Jó szórakozást kívánok!
Gabriella

5 megjegyzés:

  1. hol lehet beszerezni ilyen jó áron ezeket a székecskéket?
    nagyon tetszenek, és hihetetlen a kreativitásod a játék univerzális használatára!!!!

    VálaszTörlés
  2. Szia Judit!
    Én a Gulliverben szoktam vásárolni. Ez a játék az "utazó játékok" - én így hívom - kategóriába tartozok és ezek általában kicsi dobozban vannak és nem drágák. Természetesen a minősége sem olyan kiváló, de a célnak megfelel. :)
    G.

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Megint én, pontosan mi a neve ennek a játéknak?

    VálaszTörlés
  4. Szia!
    Ha én azt tudnám, hogy ennek mi a neve...
    Egyelőre annak is örülnék, ha azt tudnám, hogy hol van, de most nem találtam meg. Viszont megtaláltam az egyik éppen olvasott könyvemet! :)
    Holnap majd megnézem a gyerekszobában is, és ha meglesz, akkor megírom!
    G.

    VálaszTörlés
  5. Szia, megtaláltam a játékot. Don't fall game - balance chairs a neve.
    Üdv,
    G.

    VálaszTörlés