2009. december 8., kedd

Saját zsírkréta készítés

Itt már áradoztam az Ikeás jégkockatartókról! Hát, újra ezt használtuk, igaz, még tavasszal, de most különösen aktuális.

Hozzávalók:
  • régi vagy törött zsírkréta
  • bármilyen forma
  • sütő
Az elkészítés menete:
  1. A törött krétákat beletesszük a formába. Érdemes hőálló formát választani.


  2. A formát betesszük az előmelegített sütőbe 2-3 percre. A jégkockatartó sütés után eléggé megkeményedett, de azért még lehet használni. Mindenki nagyon óvatosan tegye ezt, mert elvileg erre nem alkalmas!!!
  3. Sütés után kivesszük a sütőből és megvárjuk, hogy kihűljön. Ha nem szeretnénk, hogy a színek teljesen összekeveredjenek, akkor csak rövid ideig hagyjuk a sütőben.
  4. Ha kihűlt kinyomjuk a formákból, és ilyen szépségeket - vagy még szebbeket - kapunk.


Ha csak egy színű zsírkrétát szeretne valaki, akkor érdemesebb valamiben felolvasztani a viaszt, és azt önteni a formába. Az olvasztásra alkalmas mondjuk egy fém edény is - pl. kávékiöntő -, vagy szilikonos muffin forma. Ma már nagyon szépeket lehet kapni.
A mini szilikonos muffin formával kis korongokat, a nagy szilikonos muffin formával nagy korongokat lehet készíteni. Ha valakinek szilikonos mini kuglóf formája van, azzal pedig lyukas közepű zsírkrétákat készíthet.

Karácsonyi mintásat is lehet készíteni sütiszaggatóval.

Elkészítés menete:
  • Egy tepsit vagy tányért kibélelünk alufóliával
  • Rátesszük a kiválasztott sütiszaggatót
  • A felolvasztott zsírkrétát beleöntjük a formába. Arra kell csak vigyázni, hogy a sütiszaggató sima felületre kerüljön, hogy ne tudjon kifolyni a zsírkréta.
Ha a készítés örömében még nem tud részt venni a gyerek, akkor érdemes megnézni az arcát, mikor kibontja a csomagot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése